Food


Wat is nu het beste wat je je hond kan geven ? 

Dit is één van de belangrijkste onderdelen voor een gezond leven voor je hond, maar iedereen moet voor zichzelf uitmaken hoe ver je wil gaan voor zijn gezondheid, en waar je zelf geloof aan hecht.
Hou je van het gemak van brokken, of wil je wel een extra inspanning doen door zijn eten zelf te bereiden?

                           


Onze ervaring

Toen ik mijn eerste dog kocht, wist ik nog niks van voeding af, en gaf hem zoals de meeste mensen hondenbrokken. Regelmatig lag de pup in een hoek van de kamer te jammeren, "groeipijnen". Gemiddeld 1 keer per maand moest ik wel eens langsgaan bij de dierenarts, meestal omdat hij diarréé had en dit verschillende dagen bleef duren, of vergelijkbare kwalen.     
Na een jaartje stelde iemand mij de vraag, "Waarom geef jij je honden geen vlees?" Ik wist hier toen totaal nog niks van af, maar wou het toch een poging geven. Ik ben dan gestart met het geven van KVV (Kant en klaar Vers Vlees). Na een tijdje ging mijn dog er stukken beter uitzien, mooiere kleur, de ziekteverschijnselen verdwenen....
Ondertussen kwam er een tweede dog bij die van in het begin vlees kreeg. Deze pup en de anderen die erna volgden hebben nooit last van groeipijnen gehad. In deze periode gaf ik 50/50 (brokken/vlees). Na ongeveer een jaar op deze manier te voeren besloot ik om de brokken volledig overboord te gooien. Ik ben dan ook overgestapt op BARF (Bones And Raw Food). 
Mijn eerste dog is spijtig genoeg maar 4 jaar mogen worden (gestorven aan een longontsteking) maar in die 3 jaar dat hij vlees kreeg heeft hij nooit meer de binnenkant van een dierenartsenkabinet gezien. Ook mijn andere doggen worden zo goed als nooit ziek.
Wat ook frappant is, is dat het aantal uitwerpselen bijna met 3/4 verminderd !!! 

Ondertussen is het aanbod van brokken fors veranderd en gegroeid. Wat belangrijk is en waar je op moet letten is de samenstelling ervan. Een hond is een carnivoor - dus wat er zeker moet inzitten is 'vlees'. Een hoog aandeel van eiwitten is een must voor je dog. 
Een dog is een hond die vooral uit spieren is opgebouwd - vandaar het belang van het hoog eiwitgehalte. 
 
Als fokker blijf je bijleren en moet je de markt in het oog houden.